dimarts, 18 de desembre del 2012

Recomanacions per les vacances: Informàtica musical per a tothom

Hola,

l'intenció del post d'avui és recomanar-vos un parell de programes informàtics lliures relacionats amb la música.

Poc a poc, anem integrant a l'escola l'ús dels ordinadors a les classes d'instrument. Els podem utilitzar per a moltes aplicacions doncs ens el últims anys s'han desenvolupat multitud de programes amb finalitat lúdica, professional o pedagògica dins l'àmbit de la música. Actualment trobem programes que ens permeten preparar partitures (com qui escriu un document amb un processador de text ), altres per a enregistrar i editar música, altres que fan d'assistents a la composició, també n'hi ha que fan que l'ordinador interpreti acompanyaments per a poder tocar-hi "a sobre" amb l'instrument o altres que ens ajuden a treballar l'educació de l'oïda. Altres aplicacions més petites però igual de pràctiques com afinadors o metrònoms. La llista és llarga i encara ens en deixem.

Hem vist que molts alumnes mostren interès quan veuen els professors utilitzen els ordinadors a classe i això ens fa pensar que els ordinadors poden ser una eina més que estimuli i ajudi els alumnes també a casa.

Com en altres àmbits, en la informàtica musical, molts dels programes més recomanables són de pagament però, últimament, s'estan desenvolupant programes de molta qualitat dins de l'anomenat software lliure, al qual tothom pot accedir-hi gratuïtament. Entre ells avui us en destaquem dos:




MuseScore és el que anomenem un editor de partitures. Un programa que ens permet escriure la nostra pròpia música i poder imprimir-ne el resultat. Com hem comentat abans, és com si es tractés d'un editor de text però adaptat a l'escriptura en pentagrama. Ens permet escriure una partitura per a qualsevol instrument o qualsevol grup d'instruments, posar-hi la base de les notes i el ritme, afegir-hi qualsevol detall relatiu a l'escriptura musical ( indicacions tècniques de l'instrument, el nivell d'intensitat en que es toca, alteracions de la velocitat, comentaris de text, acords per a guitarra... ), també ens permet  escoltar el que hem escrit ( tot i que amb un so una mica rudimentari ) cosa que ens permetrà fer-nos una idea del resultat i, finalment, posteriorment podem editar el format de la pàgina a l'hora d'imprimir-la per a controlar les mida dels pentagrames, el nombre de pentagrames per pàgina,... 

El segon programa que us comentem avui és TuxGuitar. Com el seu nom indica, aquest és un programa  dirigit exclusivament als guitarristes. És un programa molt semblant a GuitarPro, un programa de pagament que ha desenvolupat una comunitat d'usuaris molt gran. També es tracta d'un editor de partitures però amb algunes singularitats. En aquest cas, com diem, esta dirigit a guitarristes i en menys mesura a baixistes, doncs permet utilitzar multitud de detalls relatius a les tècniques d'aquests instruments i reproduir-los amb molt més realisme que un editor de partitures genèric. També permet regular la velocitat de la reproducció per a poder adequar-se al nivell de l'intèrpret i ajudar a aprendre paulatinament la peça. També, per defecte, tot el que escrivim ens apareix en pentagrama i en tabulatura ( un sistema d'escriptura per a aquests instruments que permet una lectura més intuïtiva als instrumentistes amb poca formació ). Per últim, aquest programa permet obrir els arxius creats amb el programa de pagament GuitarPro. A la xarxa podem trobar multitud de transcripcions a través d'aquest programa de cançons de molts grups de música moderna. Amb Tuxguitar els podem obrir per a poder llegir-los i escoltar-los. 

En definitiva, us recomanem molt que dediqueu una estona a veure quines aplicacions hi ha disponibles que us puguin fer servei. Alguna de les pàgines webs on més aplicacions podeu trobar és Softonic , allí hi ha software de pagament i gratuït. Per a distingir-los només cal fixar-se en la llicència del mateix. 

Queden oberts els comentaris per a veure les vostres experiències i per a proposar altres aplicacions. Des del bloc us en presentarem de noves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada